Pages

Thursday, November 6, 2014

RESEPI MEE UDANG..pastinya SEDAP dan MUDAH!


Bulan lepas pada 30/10/2014 genap umur anak Che Ta yang bongsu 7tahun..Takde le celebrate apa2 majlis.Cuma EN SUAMI bawa famili pergi makan-makan je..
Sejak dah masuk 4series,Che Ta lebih sensitif bab-bab kekeluargaan..Penting rasanya kita mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga..Lagilah dalam zaman yang serba mencabar.Masing-masing dengan dunia sendiri disebabkan masing-masing mempunyai gadget sendiri,tenggelam dalm dunia sendiri..Berbeza dengan zaman kita kecil dulu-dulu..

Jadi antara perkara yang patut kita ambil berat ialah ingat tarikh lahir ahli keluarga kita.
Ambil peluang raikan bersama...Tak perlu buat majlis besar-besar..
Si ibu masaklah menu yang istimewa sikit untuk keluarga tercinta pada tarikh-tarikh tu..
Pasti anak-anak akan ingat sampai mereka dewasa.
Macam Che Ta sendiri..teringat-ingat emak buat cekodok special masa besday dulu..Tak perlu makanan yang susah-susah nak buat..Cukup dibuat dengan kasih sayang..Insyaallah semuanya masih terkesan dan menjadi kenangan.. :)
Sorilah iya..membebel le pulak..hihi..




Kebetulan minggu lepas pergi ke kedai runcit,ternampak ada pulak si udang harimau ni..harga pun masa tu berpatutanlah kot..Cakap dengan si anak kecil Muaz..Hari ni ummi masak special untuk Muaz..Mee Udang..Tapi budak-budak..manalah dia tahu sangat...Hihi..Ummi Muaz yang lebih-lebih..Asal masak special sikit,cakap dengan dia,ni masak untuk celebrate besday Muaz..Pening budak tu tengok ummi dia..
Jom kita tengok resepi..

BAHAN-BAHAN (5-6 orang makan)

1/2KG             UDANG HARIMAU              (apa2 udang pun boleh,tapi biar yg besar sikit)
10 TANGKAI  CILI KERING *                      (rebus bagi lembut)
1 BIJI              BAWANG BESAR*         (kalau pakai bawang merah,anggaran dalam 8biji)
4 ULAS           BAWANG PUTIH*
1 KETUL         KELEDEK -direbus dan dikisar  (boleh ganti dengan kentang dalam 2biji)
SEDIKIT         UDANG KERING*                      (anggaran dalam rm2)
1/2 BOTOL     SOS TOMATO
1/4 BOTOL     SOS CILI
1 TIN KECIL   TOMATO PUREE (kalau takde pun takpe..ganti dgn buah tomato kisar dalam                                                        3 biji)
1 ketul kiub pati ikan bilis
 SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
GARAM DAN GULA

Bahan tambahan:

taugeh
sawi
telur rebus
lada merah dihiris bulat-bulat
tauhu
limau kasturi
bawang goreng

CARA-CARA:

Kisar yang bertanda *.Nak kisar asing-asing pun boleh.Cuma Che Ta suka mudahkan cara.
Panaskan minyak,tumis bahan kisar.Kacau supaya tidak hangit.Bila dah pecah minyak,masukkan air anggaran satu jag.
Masukkan sos tomato,sos cili, tomato puree dan kiub ikan bilis.(kalau nak tambah lagi sos-sos tadi..boleh je..ikut rasa sedap lidah kita).
Tunggu hingga mendidih.Masukkan keledek yang sudah dihancurkan.Bolehlah masukkan garam dan gula.Tunggu mendidih.
Akhir sekali masukkan udang yang sudah dibersihkan tadi.Didihkan selama 10 minit, 
Jangan didihkan udang terlalu lama,nanti ia akan liat dan keras.
Bila semua dah cukup rasa,bolehlah dihidangkan sesuka hati..

SELAMAT MENCUBA..


                                     INILAH RUPA BAHAN YANG BARU DITUMIS



 RUPA BAHAN TUMISAN YANG DAH PECAH MINYAK


SETELAH MASUKKAN AIR,BOLEHKAN MASUKKAN KELEDEK YG DAH DIKISAR


DAH MENDIDIH,AKHIR SEKALI MASUKKAN UDANG


DI SINI,CHE TA TUKAR CARA..TELUR DIPECAHKAN TERUS DALAM KUAH,ALA-ALA MEE BANDUNG.SUKA MAKAN TELUR YANG MASIH CAIR.


SUDAH SIAP..BOLEHLAH DIHIDANGKAN BERSAMA-SAMA BAHAN HIASAN TADI..


SELAMAT MENJAMU SELERA..MULAKAN DENGAN BISMILLAH...









No comments:

Post a Comment