Alhamdulillah,tak sampai seminggu perbincangan dengan pengurus mini RTC,Puan Hazlina Idham,kelas asas roti berjaya dilaksanakan.
Che Ta sedang menunjukkan cara-cara menguji doh roti sudah cukup sebati atau belum..Khusyuk sungguh para peserta mendengar penerangan.
Bila dah cukup kembang,bolehlah doh tadi dipotong-potong dan dibulat-bulatkan..Cikgu tunjukkan je..Lepas tu anak murid bolehlah ambil bahagian masing-masing.Masa untuk praktikal.
Macam-macam jenis roti boleh kita buat dengan resepi asas roti ni,antaranya mini pizza. Macam-macam topping boleh kita letak.Che Ta gunakan bahan biasa je,yang selalu di buat di bakeri.
Bersungguh-sungguh para peserta menyiapkan tugasan.Oh ya..kumbang di antara bunga ni Tok Empat Kampung Paya Jaras,Tuan Safiee Lisut.Beliau pun turut berminat nak join kelas meroti ni.
Siapa yang tak bangga dengan hasil kerja sendiri.Kita posing dulu.
Inilah hasilnya..Tunggu masa untuk dibakar..Tak sabar nak rasa.Dah terbau-bau keharuman roti bila dah masak.
Hasil akhir..Fresh from the oven..Yang lain tak sempat nak ambil gambar.
RESEPI ASAS ROTI (SWEET BUN)
BAHAN-BAHAN:
500
gram tepung roti (high protein flour)
100 gram gula halus
7 gram garam
12 gram yis kering
5 gram bread improver
1 biji telur (gred A)
250ml air sejuk
75gram margarine
*pengilat –
sebiji telur + sedikit garam +sedikit air
CARA:
Campurkan
semua bahan-bahan kering.Gaul sebati.Kemudian masukkan air sejuk sedikit demi
sedikit.Apabila bahan tadi sudah menjadi seketul doh,masukkan margarine.Uli
lagi sampai doh menjadi seketul yang cantik dan tidak melekat di dinding mixer.
Rehatkan doh
sehingga menjadi 2 kali ganda saiz yang asal.Pastikan doh di tutup dengan kain bersih
dan lembap.
Apabila doh
sudah cukup naiknya,tumbuk2 doh tadi bagi menbuang angin di dalamnya.Sedia
untuk dibuat berbagai-bagai jenis roti..
SELAMAT MENCUBA....
salam cik ta....blog baru ker?
ReplyDeletesalam cik ta...kenapa kalau kita buat roti..kadang2 ada rasa masam/ rasa ragi lagi kat roti...apa yg silapnyer...?
ReplyDeletewsalam..kalau ada rasa masam tu biasanya kita biarkan doh tadi terlebih kembang..sebab yis mengeluarkan gas CO2..masa yg terbaik utk biarkan doh kita kembang biasanya dalam setengah jam hingga satu jam..Tapi bergantung juga pada suhu keliling..
ReplyDeleteShare ya tksh
ReplyDelete