Pages

Tuesday, October 21, 2014

RESEPI ASAS ROTI..SEMESTINYA GEBU,LEMBUT DAN SEDAP

 Lama sungguh tak mengajar membuat roti.Bila di pelawa oleh pihak pengurusan mini RTC Paya Jaras untuk buat kelas mengajar roti,Che Ta tak lepaskan peluang ni..Maklum saja,lama tak asah bakat.
Alhamdulillah,tak sampai seminggu perbincangan dengan pengurus mini RTC,Puan Hazlina Idham,kelas asas roti berjaya dilaksanakan.




Che Ta sedang menunjukkan cara-cara menguji doh roti sudah cukup sebati atau belum..Khusyuk sungguh para peserta mendengar penerangan.




Bila dah cukup kembang,bolehlah doh tadi dipotong-potong dan dibulat-bulatkan..Cikgu tunjukkan je..Lepas tu anak murid bolehlah ambil bahagian masing-masing.Masa untuk praktikal.


Macam-macam jenis roti boleh kita buat dengan resepi asas roti ni,antaranya mini pizza. Macam-macam topping boleh kita letak.Che Ta gunakan bahan biasa je,yang selalu di buat di bakeri.



Bersungguh-sungguh para peserta menyiapkan tugasan.Oh ya..kumbang di antara bunga ni Tok Empat Kampung Paya Jaras,Tuan Safiee Lisut.Beliau pun turut berminat nak join kelas meroti ni.



Siapa yang tak bangga dengan hasil kerja sendiri.Kita posing dulu.




Inilah hasilnya..Tunggu masa untuk dibakar..Tak sabar nak rasa.Dah terbau-bau keharuman roti bila dah masak.




Hasil akhir..Fresh from the oven..Yang lain tak sempat nak ambil gambar.



RESEPI ASAS ROTI (SWEET BUN)

BAHAN-BAHAN:
500 gram                  tepung roti (high protein flour)
100 gram                  gula halus
7 gram                       garam
12 gram                    yis kering
5 gram                      bread improver
1 biji                          telur (gred A)
250ml                       air sejuk
75gram                    margarine

*pengilat – sebiji telur + sedikit garam +sedikit air

CARA:
Campurkan semua bahan-bahan kering.Gaul sebati.Kemudian masukkan air sejuk sedikit demi sedikit.Apabila bahan tadi sudah menjadi seketul doh,masukkan margarine.Uli lagi sampai doh menjadi seketul yang cantik dan tidak melekat di dinding mixer.
Rehatkan doh sehingga menjadi 2 kali ganda saiz yang asal.Pastikan doh di tutup dengan kain bersih dan lembap.
Apabila doh sudah cukup naiknya,tumbuk2 doh tadi bagi menbuang angin di dalamnya.Sedia untuk dibuat berbagai-bagai jenis roti..

SELAMAT MENCUBA....
                                                                                                                                               


4 comments:

  1. salam cik ta...kenapa kalau kita buat roti..kadang2 ada rasa masam/ rasa ragi lagi kat roti...apa yg silapnyer...?

    ReplyDelete
  2. wsalam..kalau ada rasa masam tu biasanya kita biarkan doh tadi terlebih kembang..sebab yis mengeluarkan gas CO2..masa yg terbaik utk biarkan doh kita kembang biasanya dalam setengah jam hingga satu jam..Tapi bergantung juga pada suhu keliling..

    ReplyDelete