Pages

Thursday, March 5, 2015

KEK COKLAT MOIST~ Masyallah...sedap..gebu dan lembut.

Minggu lepas Che Ta terpandang rakan fb share resepi kek coklat ini...Macam sedap je..Terus Che Ta salin resepi dan simpan video tu supaya tidak hilang..Awal bulan Mac hari tu, anak sulong Che Ta kata nak bawa buah tangan untuk kawan-kawan masa dia nak ambil keputusan SPM..Bertuah anakku..Mentang-mentang dia tahu Umminya memang kerja membaking,main instant order je..Memang semua bahan ada dan Che Ta mencuba resepi kek coklat lembab yang sangat-sangat senang dibuat.Tapi biasalah..Sifat-sifat nak menderhaka pada resepi asal tu sentiasa ada..Mohon maaf..HIHI..Ikut citarasa tekak Che Ta..

Buat Adilah..Ummi sentiasa bangga dengan kamu..Dapat 2A dan yang lain B dalam keputusan SPM 2014..dah cukup membuatkan Ummi bersyukur pada Allah..Bukan ini pengakhiran.Ini baru permulaan unuk melangkah lebih jauh..yang paling penting jadilah wanita solehah,berjaya di dunia dan akhirat..Aminnn..





Jom kita salin resepi..

KEK COKLAT LEMBAB

BAHAN A

2 CAWAN            TEPUNG SERBA GUNA
2 CAWAN            GULA HALUS (Che Ta guna 1 3/4 cawan)
1 CAWAN            SERBUK KOKO
4 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
1 1/2 SUDU TEH BAKING SODA
3/4 SUDU TEH    BAKING POWDER
SECUBIT GARAM

BAHAN B

1 CAWAN            MINYAK SAYURAN
1 CAWAN            KRIM MASAM (Che Ta guna plain yogurt)
4 BIJI                   TELUR (GRED B)
100 ml                  AIR SUAM
200 GRAM           COKLAT BAR CINCANG/CHIPS (tak letak sebab kehabisan stok)


CARA-CARA MEMBUAT

*Satukan semua bahan A sehingga rata.
*Kemudian masukkan bahan B mengikut susunan ,minyak,krim masam,telur. Gaul rata.
*Masukkan air suam.Gaul rata.Di akhiri dengan masukkan potongan coklat masakan atau  coklat cip.
*Masukkan adunan tadi ke dalam loyang saiz 9" yang telah siap dilenser dengan margerin     dan dialas dengan kertas minyak pada dasar loyang.
*Bakar pada suhu 175 c dalam masa 55 minit atau sehingga masak.

CARA MEMBUAT TOPPING COKLAT

200 GRAM    COKLAT MASAKAN
200 GRAM    WHIPPING CREAM

Satukan ke dua-dua bahan.Masak di atas "double boiler" supaya coklat tadi tidak mudah hangus.
Apabila kek sudah sejuk,tuangkan topping tadi.

SELAMAT MEMCUBA..CUBA TAU..TAK CUBA TAK TAHU..


JOM TENGOK DALAM VIDEO NI..LAGI REAL..




1 comment: